aprill 16, 2009

Capoeira Omnipotente?*



Solidaarne Kool kirjutab:

"Näiteks Eestis on capoeiral veel üks huvitav nüanss. Eesti seisab silmitsi mõningate tõsiste integratsiooniprobleemidega kahe suurima ühiskonnagrupi – eestlaste ja venelaste – vahel. Kuid osade noorte seas on capoeirast kujunenud vahend, mis ühendab erineva taustaga noori. Äärmuslikult kauge ja eksootiline tegevus, mille lõid Brasiilia orjad, toimib tänapäeval nõukogudejärgse ühiskonna vastandpooli ületava sillana…"

Üks, mis kindel, on see, et lausvalet see jupp ei väida. Capoeira-treeningud võivad vabalt moodustada neutraalse pinnase, millel kohtuda ja erinevate inimestega tuttavaks saada. Aga ma ei usu, et capoeira on selles suhtes kuidagi edukam kui teised kunstid/hobid.

Keskeltläbi on minu trennides viimasel 3-4 aastal alati olnud 2 vene rahvusest noort. Ehkki see arv on püsiv, ei saa ma väita, et capoeira võiks olla eeskujuks integratsiooniprobleemide lahendamisel. Aastad tagasi Lasnamäe capoeira-entusiastide seas liikudes, kohtasin eestlasi samuti vähe.

Seevastu brasiillase juhitud trennides ei oleks tema keelebarjääri või mõningase inglise keele oskuse tõttu eelist kummalgi rahvusgrupil. Eksootika loob tõenäoliselt ladusa õhkkonna - nii müüb enamasti ka roheline banaan rohkem kui iduga kartul või sibul, kes iganes ostjaks. Sellisel juhul toimub integratsioon aga hoopis suunal kohalik > brasiilia kultuur, sest niipalju kui olen kogenud, on brasiillaste pagas väga elujõuline. Aga siinkohal on vaja ka õpilase poolt kõva pühendumist.

Eesti Asja capoeiraga igal juhul rohkem ei aeta kui taekwondo, aikido või eskrimaga, mille treenerid kindlasti samuti ootavad oma treeningutele igast rahvusest noori. Ja kui asi on arusaamises, milleks capoeiraga on vaja tegeleda, siis olen üsna veendunud, et see on isegi raskem kui levinumate alade puhul. See omakorda tähendab vähem õpilasi, ergo vähem integratsiooni.

Kui keegi viitsib, siis võiks uurida, millise kunsti/hobiga tegelejad on oma alast kirjutades kõige luulelisemad. Ennustan capoeirale poodiumikohta ;)


* Kõikvõimas Capoeira?

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

hei mina pole üldse märganud, et oleks probleeme eesti ja vene capoeiristade vahel. aga ehk kes otsib see leiab :) aga milleks otsida, ja seda küsimust üldse tõsta, meedias on piisavalt provokaatoreid ju? mul on hea meel et poliitika ei ole siiamaani puutunud Eesti väikese capoeira maailma , jätkame samas vaimus :)
axe

Marina, Ginga Brasil

Sven ütles ...

Tere Marina,

Integratsiooni puudumine ei ole kindlasti selline nähtus, mida peaks automaatselt konfrontatsiooniks kutsuma. Pigem näitab see seda, et puudub huvi selle vastu, mida teine rahvusgrupp endast kujutab ja ei tehta asju koos, ei vennastuta. Minule isiklikult sobib ka kohtume-poolel-teel-suhtumine, aga ma ei leia, et capoeira siinkohal tohutult edukam oleks kui muud harrastused.

Kui riigipoliitika ei olegi capoeirasse puutunud, siis capoeiras eneses on poliitikat omajagu. Iseasi, keda see puudutab/on puudutanud.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...