juuli 14, 2009

Jogo de navalha / Noamäng

Kunagi oli aeg, kui rodad olid veel ohtlikumad kui need on tänapäeval. Capoeirad olid parajad kriminaalid ja aus mäng kuulus väheste sõnavarasse. Oli rodasid, kus nalja ei mõistetud ja käiku läksid kaasa võetud (habemeajamis)noad. Mõnikord olid need taskus, vahel atabaque alla peidetud. Meenutamaks selliseid aegu ja meelde tuletamaks, et capoeira ei ole ainult päike ja lilled, näitlevad mõned tänagi vastase salaja suskamist. Lisaks on see üks moodus oma malandragemit näidata.
Õnneks on ka paar võimalust, kuidas ennast sellises olukorras päästa. Kui näed, et vastane tõmbab taskust kujuteldava noa, siis võid näiteks põlgust üles näidates minna otse berimbau jala juurde ja žestikuleerides nõuda, et vastane oma "noa" ära viskaks. Kui aga vastane on sind torganud, siis võid "haava" lihtsalt minema pühkida, sest sul on osava capoeiristana corpo fechado (e.k suletud keha), mis teeb su tavaliste relvade vastu haavamatuks.

All mõned elust võetud näited.

M Ivan tõmbab taskust 20-reaalise ja tahab seda kasutada noana M João vastu. M João haarab rahast kinni ning M Lua Rasta peatab roda, et aru saada, mis juhtus.
2:27


M Chaminé saeb õpilast
1:17


M Chaminé M Pernalongat torkimas
4:02, 5:04

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...