märts 24, 2015

Kino- ja aseri-capoeira

Lähme taas ajas tagasi sinna, kus leiutati Eesti capoeira. Ja mul ei ole ka väga kahju, et ma pole saanud asjade sellist kulgu takistada (ehkki ma püüdsin) – eks igaüks saab nüüd valida, kelle käest õppida. Samas veidi piinlik on, et Eesti võistlus-capoeira's esile punnib.


Mark Dacascos M Amen Santo käest berimbau'd saamas





















Only the strong: kino-capoeira ülemaailmne seiklus
Ricardo César Carvalho Nascimento
2010

[..]

Külastades 2010 Eesti pealinna Tallinna oli mul võimalik konstateerida, et selle maa capoeira-praktika algatati umbes 10 aastat tagasi mitteametliku grupi poolt, millesse kuulus Eestist, Venemaalt ja Aserbaidžaanist pärit osavõtjaid, kellest koosneb selle riigi elanikkond. See grupp, mis oli capoeira’t tundma saanud filmidest, raamatutest ja internetiotsingutest, andis tõuke Föderatsiooni loomiseks [äriregister: Eesti Capoeira Föderatsioon (80127111), aastal 2000]. Hetkel eksisteerivad Eestis 3 gruppi, millest 2 [Ginga Brasil ja Senzala?] eksisteerivad Brasiilias ja kolmas koosneb Föderatsiooni liikmetest. Ramid Niftalijev, Föderatsiooni rajaja, kes on Aserbaidžaani immigrantide poeg, sündis Eestis. Intervjuus, mille ta andis selle uurimuse jaoks, kirjeldab liider, et alustas capoeira’ga aasta 2000 paiku, proovides järele liigutusi, mida õppis ameerika filmi Only the strong vaadates. Hiljem soetas videokasseti salvestusega ühest batizado’st ning sai seega veidi oma teadmisi parandada. Lõpetades keskkooli omas mitte kunagi üheski grupis treeninuna umbes 100t õpilast koolis, kus õppis. Sellest tulenevalt lõi Biriba-nimelise ühenduse [äriregistri alusel siiski aastal 2000 Spordiklubi DZINGA (80123350) ja mittetulundusühing Spordiklubi BERIMBA (80124012)] ja sestpeale Eesti Capoeira Föderatsiooni. Ramid käis mõnel Soome Senzala grupi üritusel, teenis seal oma esimese taseme ja sai hüüdnimeks Polegar ilma et oleks grupiga liitunud.

Hiljem lisas töösse, mida arendas, hulga muudatusi, mis paistsid talle kohalikku kultuuri arvestades adekvaatsemad. Nendeks olid näiteks grupi liikmetele hüüdnimede mittepanemine, sest see solvaks perekondlike ristimiste moraalseid väärtusi. Tunnistas samuti, et kõrvaldas capoeira’st usumärkide nagu ristimärgi tegemise roda’sse sisenedes ning Jumala ning katoliku või teiste religrioonide pühakute nimede kasutamise lauludes. Viimasega viitas võimalusele lisada roda’sse muusikat teistest muusikaliikidest nagu Michael Jackson[!] või teised afro-ameerika lauljad.

[..]

Teatud mõttes on võimalik, et nii Adam Faba [Hollandi capoeira algataja] kui Ramid Niftalijev kujutavad endast päris-elu Louist [näitleja Mark Dacascos], mereväelast, sõjameest ja idealisti, kes oma berimbau'ga suudab maha rahustada ühiskondlikke rahutusi, mis kuuluvad põhja-ameerika paljurahvusluse juurde.

***

Eesti "Mark Dacascos" on pärast artikli ilmumist loonud aastal 2011 ka Mittetulundusühingu World Capoeira Federation (80334399), mis tegeleb capoeira-võistluste organiseerimisega.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...