veebruar 27, 2008

Laulude kohta

Capoeiras on 4 tüüpi laule.

Capoeira angolas* on kasutusel ladainha (otseselt võttes litaania ehk preestri ja koguduse palve, pikk epistel) - pikem sissejuhatav soololaul, mis on enamasti eluline, filosoofiline, ajalooline.

Ladainha variatsiooni moodustavad cantigas de sotaque (rõhutuslaulud, ka desafio (väljakutse) või pelejar (võitlus)) - vaheldumisi võistulaulud.

Alati järgneb louvação (ülistuslaul, ka reza (palve), canto de entrada (sisenemislaul) või chula) - jumalat ja capoeirat õpetanud mestret ülistav ning muudest kinnistusnud fraasidest koosnev solist-koori laul, kus koor kordab igat solisti ettelauldud fraasi. See lõpeb mängijate ringilubamisega enamasti fraasi 'volta do mundo' (maailma pööre) läbi.

Seejärel tuleb corrido (kiire, kähkukas) - solist-koori tüüpi laul, kus koor kordab vaid solisti poolt ettelauldud refrääni.

Capoeira regionalis** algab roda kas quadraga (katrään, neljarealistest stroofidest koosnev) - soololaul, mille puhul erinevalt ladainhast mäng ei seisku - või kohe corridoga.


*angola - 20. saj algul Mestre Pastinha poolt väljatöötatud või edendatud capoeira-stiil, tuli ilmselt tema kooli nimest Centro Esportivo de Capoeira Angola (Capoeira Angola Spordikeskus)
**regional - 20. sajandi algul Mestre Bimba poolt väljatöötatud capoeira-stiil, mis on lühend stiili tolleaegsest nimest Luta Regional Bahiana (Bahia regionaalne võitlus)

2 kommentaari:

Sven ütles ...

Parandused:
Chula on põhimõtteliselt sama mis ladainha, ainult lühem.

Quadrasid lauldakse ka angolas.

Sven ütles ...

ja kui mitte volta do/ao mundo, siis mõni teine, kus mundo sees :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...