jaanuar 11, 2013

Mestre Bujarrão

Kultuurikeskus Caisa 2001(?)
















Engenho Velho roda

Engenho Velho 2007


















Arvatavasti aastal 2001 käisin suvel Helsingis sõbral külas ja nägin esimest capoeira Angola rodat, mida juhtis Brasiilia soomlasest(!) CM Bujarrão. Tema Grupo de Capoeira Angola Engenho Velho oli seal õpilaste oskusi arvestades tegutsenud ilmselt juba mõne aasta* (aastal 2004 läks grupp M Valmiri alla organisatsiooni FICA).

Ladainhat ega muid laule ma kahjuks sellest rodast ei mäleta, vaevalt et neist arugi sain. Aga õnneks tegin mõned ajaloolised pildid ja üritasin mestrega veidike portugali keelt rääkida. Mäletan, et sain maitsta ka mingit varianti moqueca'st, mis on Brasiilias levinud mereanniroog.

Hiljuti taas Soomes olles sain sealse FICA treeneri Tapani käest teada, et Bujarrão'st on vahepeal mestre saanud. Uurisin üle pika aja siis tema kohta ka veebist ning sain teada, et Juha Vasku nimeline mees alustas kunagi Brasiiliasse suundudes treeninguid M Jogo de Dentro juures.

Tema blogist http://noturnismos.blogspot.com ja mujalt netist selgub, et ta kolis Brasiiliasse 1965 (ehk 5-selt, ilmselt vanematega siis), kus kasvas üles Mogi das Cruzes, São Paulos ja sealt kolis Bahiasse 1978. Engenho Velho da Federação linnajaos asutas ta 1999 eelpoolmainitud Grupo de Capoeira Angola Engenho Velho ja töötab seal eelkõige lastega.

Mestre Bujarrão on ametilt graafikadisainer.

Kas poleks tore, kui oleks olemas ka Brasiiliasse kolinud eestlasest capoeira Angola mestre?

1 kommentaar:

Sven ütles ...

M Bujarrão kirjutab facebookis, et lõi selle, esimese, capoeira Angola grupi Soomes 1996

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...