oktoober 26, 2008

Caltsium - meie sõber


Piimamees (port. k leiteiro, sedapuhku prof. Leiteiro, kellele filmi Cordão de Ouro posteril püüab triibulistes pükstes M Nestor jalaga anda) tõi mulle ukse taha värsket kraami, valan teiegi klaasid täis:
Alustasin 1975 [praegu ta 54-ne, nii et praeguste tegijate meistrite ajast pärit], kui ühiskond pidas capoeirat ikka veel logelejate tegevuseks ja ei pannud oma lapsi sinna. Tasuta trennideski Rio de Janeiro favelades ei käinud rohkem kui 20 õpilast!
Et capoeirale saaks osaks suurem aktsepteeritus, oli vajalik Rede Globo* abi Mestre Boneco ja mõnede näitlejatest ala praktiseerijate nagu Marcelo Faria näol. Või oli asi selles, et need, kes capoeirasse tulid enne bling-blingi, populariseerisid asja, kuna neile meeldis sellega kaasas käiv "malandro-värk"!
Sel ajal mäletan, et oli peaaegu võimatu omale ainustki capoeira-plaati sebida ja kõige levinumad olid sellised: Mestre Suassuna e Dirceu 1-2 ja 3, Mestre Caiçara, Grupo Zambo, Mestre Bimba, Limaozinho ja Natanael e Guimarães do Berimbau!
Kuna vähestel oli plaate, siis käisid käest kätte kassettide koopiad ja kes tahtis kuulda midagi uut, siis pidi minema Bahiasse otsima! Vanad käsikirjad räägivad, et Mestre Bimba kooris jäädvustamise eest õpilastelt viimasegi naha!
Hiljem jõudis Rio de Janeirosse väikse raha teenimise epideemia avatud rodades, põhiliselt São Cristovão turul, siit ka keeld teha pilte ilma ennem "midagi" andmata. Olin ja olen selle vastu, sest üks foto kestab kuni 100 aastat, meie aga...
Domínio Público capoeirast on sadu salvestisi ja fotosid ja olen kindel, et Mestre Suassuna ja Mestre Dirceu pole siiani saanud 10%-gi sellest, mida nad panustasid capoeirasse oma kolme suurepärase teosega!
On vaid kaks võimalust teha mingist grupist filmi: kui see on väga hea, siis aitab sul oma tööd tutvustada, kui see on halb, siis näitab see, kuidas teed karuteene capoeira-kunstile, seepärast ollaksegi ettevaatlikud!
Capoeiral pole olnud, ei ole ega saa olema küllaldast ja kammitsemata reklaami, kui mõtleme ainult omakasu peale, sest Aafrika riikides, kuhu unistame (kõik, kes on tänulikud) ühel päeval seda tagasi viia, ei saa inimesed kulutada ühtki reaali ühelegi kassettile!
Mõelge sellele!

* Brasiilia telekanal

1 kommentaar:

Sven ütles ...

Küsimuse peale, kas võin tema kirjutatud teksti oma blogi jaoks eesti keelde tõlkida vastas prof. Leiteiro:
"Mis puutub capoeirasse, siis ei saa ma sulle millegi jaoks luba anda, kuna see ei kuulu mulle, Olen vaid üks selle Kandja (loe Õpilane) ja Eeskõneleja (loe levitaja)! Mis puudutab mu Capoeira-Tekste, siis vali vabalt, mis sulle vajalik on ja loodan, et sinust saab ka üks Häälekandja neile ja selle läbi ka Meie Armastatud Capoeira-Kunstile!"

Prof. Leiteirol, keda erinevates ringkondades kutsutakse ka Mestreks ja Contra-Mestreks, on veel palju tekste, mida edaspidi siia blogisse tõlgin. Jääge tuunituks ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...