november 02, 2008

Capoeira - burkside hirm


Nüüd, kus olen lõpuks trennid McDonaldsi kõrvale ära kolinud, saan mahti kirjutada lubatud teemadel. Ja muudel.

Ateismi ja capoeiraga on asi juba selgem. CM Dorado andis mulle mõista ja teistele, et capoeirat tuleks harrastada sellisel kujul nagu traditsioon ette näeb. Ehk siis kui on vaja jumalast laulda, siis tuleks teha seda hingega. Ja mina arvan, et liiga jäikade põhimõtetega olekski raske capoeirista olla. Pealegi on capoeira muutunud juba ammu osaks pop-kultuurist, kus kõiki algväärtusi pole võimalik taastada. Saame ainult anda oma parima ette kujutades ja õppides neilt, kes traditsiooni edasi annavad..

N'golo ehk sebrade tants, mida teatud inimesed peavad capoeira eelkäijaks, tekitab rohkem segadust. CM Dorado tunnistas, et talle on seda näidatud ja et see nägi välja nagu väheste liigutustega tants - talle suurt muljet ei jätnud. Ilmselt võib leiduda päris palju pettureid, kes väidavad, et on sebrade tantsu kellegilt õppinud. Ja et Aafrika tantse oli ja on ca mustmiljon ning neis tehakse igasugu liigutusi, siis poleks raske isegi videomaterjaliga lagedale tulla. Postitan selles vaimus mõne aja pärast paar linki capoeirale sarnanevatest tanstudest ;)

Ah, ja kirjutasin juba suvel artikli, mida oleks vaja veidi siluda ja siis kusagil avaldada - see avaks veidi rohkem tagamaid ja annaks väheke asjalikuma ülevaate vastuseks kõigele sellele roosale, mida capoeira kohta ikka veel lugema peab.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...